1.Küba’ya Başlangıç

Uzak mesafelerdeki yerlere gitmek bazıları için zor görünür, hatta imkansızdır. Hele gideceğiniz yer Küba gibi bir ülke ise ! Bazen başıma bir şey gelir endişesiyle, bazen de planlama yapmadan hazır bir programa dahil olmak için turlar tercih edilir.

Gezmek, aslında özgürlüğün bir getirisi. Bu yüzden kendi başına program yapıp, gezmek daha bir keyifli geliyor bana. Özgürce. Başımın estiği yere. Yeni yerler görmek, keşfetmek, daha önce konuşmadığın ve bilmediğin bir dilde anlaşmaya çalışmak, her biri ayrı bir deneyim.

  

                                             Sabahın İlk Işıklarında Havana’nın Ara Sokakları

Bu kez şimdiye dek edindiğimiz kazanımlara yenilerini eklemek için devrim denilince akla gelen ilk yere, herkesin hayallerini kurduğu ve bir gün mutlaka gideceğim dediği Küba’ya en sonunda gitme kararı alarak başladık çalışmaya.

Yıllardır televizyondan, seyahat bloglarından, internet sayfalarından, gazetelerden ve daha nicelerinden okuduk Küba’yı. Gidip yaşamak daha bir farklı oluyor.

Halkıyla ilgili çok şey duyduk, okuduk ama oradan ayrılırken havalimanında fotoğraflara baktığımda aklıma sadece şu cümleler geldi: “Renkli şehirlerdeki renkli hayatlar.

Aslında hayatlarının renklenmesi için maddi olarak çok imkan yok ama onların ruhları renkli ve hepsi güler yüzlü. Çünkü onlar Kübalı!”

Küba nasıl bir yer ? Küba hakkında yazılacak o kadar çok şey var ki, yazmaya başlasak sayfalar sürer. O yüzden kendimce hepsini anlatmaya çalışacağım. Küba tarihini öğrenmek için José Martí’yi, Ernesto Che Guevara’yı, Fidel Castro’yu ve daha nice önemli ismi bilmek gerekiyor.

 Havana Devrim Meydanında Bulunan Jose Marti Anıtı

Sizlere tavsiyem Küba hakkında gerçekten güzel bilgiler edinmek isterseniz Carmen R. Alfonso Hernández’in “100 Soruda Küba” adlı ücretsiz olan bu kitabını José Marti Küba Dostluk Derneği’nden edinin derim.

Ama yine de sizler için kısa bir Küba siyasi tarihi özeti yapacağım. Küba, 28 Ekim 1492’de Kristof Kolomb’un keşfi ile İspanyol toprağı ilan edilen ve 1511’de ilk kalıcı yerleşimin kurulduğu bir ada. Küba denilince akla gelen ilk isimlerden biri Kübalı şair ve yazar José Martí (José Julián Martí Pérez).

 

Rejim muhalifi olan Martí bir çok kez sürgün edilmiş ve 11 Nisan 1895’te sürgünde olduğu İspanya’dan memleketine ulaşarak yanında bulunan muhaliflerle birlikte isyan başlatmıştır. Başarısızlıkla sonuçlanan isyan sonucunda ise 19 Mayıs 1895 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Mezarı Santiago de Cuba şehrinde Efigenia mezarlığındadır.

 

Fidel Castro

Küba bağımsızlığını 1 Ocak 1899’da imzalanan Paris Antlaşması neticesinde kazanmıştır. Gerçi her ne kadar bağımsızlık dense de aslında yıllarca düzgün yönetilemeyen Küba siyasi tarihi 1933 yılında Fulgencio Batista Zaldivar’nın askeri operasyonla ülkenin başına geçmesine zemin hazırlamıştır. Batista döneminde de çeşitli sorunlar yaşanan Küba’da etkin bir muhalif topluluğu oluşmuştur.

1953 yılı başlarında Batista diktatörlüğünü yıkmak amacıyla küçük bir grup oluşturan Fidel Castro (Fidel Alejandro Castro Ruz), 26 Temmuz’da bir baskın düzenler ama başarısızlığa uğrar ve 21 ay hapis yatar.

Batista’nın emriyle bağışlanan Castro Küba’dan ayrılır ve 26 Temmuz Hareketi adı altında yeni bir örgüt kurar. 2 Aralık 1956’da Granma yatıyla Küba’ya geri dönerek tekrar ülke rejimine karşı harekete geçer.

 

Çatışma sırasında bir çok arkadaşını kaybeder ve kardeşi Raul Castro (Raúl Modesto Castro Ruz) ile Küba’nın bir diğer kahramanı olan Che (Ernesto Che Guevara), Camilo Cienguegos ve Juan Almeida Bosque’nun da aralarında bulunduğu 12 kişiyle beraber Sierra Maestra dağlarına giderler.

Küba Bayrağı

O günden sonra iki yıl süren çatışmanın sonucunda 1 Ocak 1959’da Batista ülkeden kaçınca savaş sona erer ve devrimin ardından ülkede geniş bir kesimin desteğini kazanarak yönetimde söz sahibi olmaya başlar. 31 Temmuz 2006 tarihine dek ülke yönetiminde bulunan Fidel Castro sağlık problemleri sebebiyle yetkilerini geçici olarak kardeşi Raul Castro’ya devretmiştir.

25 Kasım 2016’da çoklu organ yetmezliği sebebiyle vefat etmiş vasiyeti üzerine cenazesi 27 Kasım 2016’da yakılmıştır. Külleri özel bir tabu içinde, 28-29 Kasım 2016 tarihinde Havana Devrim Meydanı’nda gerçekleştirilen törenlerin ardından 30 Kasım tarihinde Batista diktatörlüğüne karşı kazandığı zaferinin izini takip eden güzergahta, Santiago de Cuba kentine  doğru yola çıktı.

04 Aralık 2016 tarihinde ise Santiago De Cuba şehrinde yer alan Santa Ifigenia Mezarlığı’nda düzenlenen törenle Castro’nun külleri, Küba’ya özgürlüğünü kazandıran lider Jose Marti’nin yanına gömüldü.

Hazır Küba siyasi tarihinden bahsetmişken biraz da Küba bayrağından söz edelim. Küba’ya adım attığınız andan itibaren her yerde göreceksiniz bu bayrağı. Arabalarda, cocotaksilerde, yollarda, kıyafetlerde ve daha birçok yerde. Kübalılar bayrak aşığı bir millet. Beyaz, Mavi ve Kırmızı renklerden oluşmakta Küba bayrağı.

Bayraktaki Kırmızı üçgen insanın üç hakkını (özgürlük, eşitlik ve kardeşlik) ve vatanseverler tarafından dökülen kanları temsil ediyor, üçgen içindeki beyaz yıldız ise Küba halkının mutlak özgürlüğünü ve bağımsızlığını anlatıyor.

 

3 mavi şerit adanın üç bölümünü (batı,orta,doğu), 2 beyaz şerit ise bağımsızlık idealinin gücünü temsil ediyor.

 

Küba büyük bir ada ülkesi. Küba’da para birimi biraz farklı. Ülkede halkın kullandığı CUP (Cuban Peso) ve turistlerin kullandığı CUC (Cuban Convertible Peso) olmak üzere iki para birimi var.

 

1 CUC = 1 USD fakat siz siz olun Küba’ya giderken yanınızda Euro veya Kanada Doları götürün. Çünkü Amerikan Doları bozdurduğunuz zaman %10 vergi kesiliyor.

Küba Haritası

Yanınıza mutlaka kalacağınız gün sayısına yetecek kadar nakit para alınız. Küba’da kredi kartı her yerde geçmiyor, geçse bile hatlarda sıkıntı olabiliyor. Ayrıca Amerikan menşeili kredi kartı kullanamazsınız!

Ülkede Wi-Fi internet sadece büyük otellerin lobilerinde ve bazı meydanlarda mevcut, ücreti ise saati 3 CUC. İnternete bağlandığınız zaman sıklıkla kopmalar olabiliyor.

Eğer telefon hattınız Küba’da konuşmayı destekliyorsa uygun bir paket alabilirsiniz. Fakat çok rahat görüşme yapamayacağınızı şimdiden belirteyim. Yurt dışında ilk kez konuşmaların 15 saniyeden sonra tekrarlamasını yaşadım.

 

Konuşuyorum ama karşımdaki konuşan kişinin konuştukları 15 saniye sonra baştan tekrar ediyor. Bu yüzden sistemi şöyle çözdüm telefon açılır açılmaz “Ben iyiyim siz de iyi misiniz?” diyerek konuşmayı sonlandırmak.

Kuba Sokakları

Küba, saat dilimi olarak Türkiye kış saatine göre 7 saat geride. Tropikal iklim kuşağında olan Küba’ya yılın her ayı gidilebilir. Fakat yağışsız ve çok bunaltıcı olmayan bir dönem isterseniz Türkiye’de kış yaşanırken gitmeniz daha mantıklı.

Küba’da 110 V elektrik kullanılıyor ve mutlaka yanınızda dönüştürücü adaptör bulundurun. Küba’ya gitmeden önce sabun, kağıt mendil, peçete gibi temizlik ürünleri götürmemiz konusunda epeyce öneri okumuştuk.

Özellikle şehirler arası yolculuklar için mutlaka yanınızda ıslak mendil, kağıt mendil ve hijyenik jel olsun. Casaların birçoğunda tuvalet kağıdı ve sabun mevcuttu fakat orada kullanılan ürünler epeyce eski olduğu için kullanım sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Temizlik ürünlerinizi oradaki lüks otellerin marketleri ile şehir içindeki bazı marketlerden alabilirsiniz. Ancak pahalı olacağını unutmayın ve bence valizinizde mutlaka seyahat boyu diş macunu, duş jeli, şampuan, ıslak mendil, hijyenik jel, tuvalet kağıdı ve kağıt mendil mutlaka bulundurun.

Başımıza gelen bazı olayların yardımıyla şunu da anladık ki Küba’daki her eczaneden elinizi kolunuzu sallayarak ilaç alamazsınız. Belli başlı eczaneler turistlere ilaç satıyor. Doktordan reçeteniz olmalı.

 

Bence yanınızda acil durumlar için ihtiyacınız olabileceğini düşündüğünüz sağlık ürünlerini yanınıza almanızda fayda var. Her ne kadar Küba’da sağlık çok gelişmiş olsa da sanki turistleri kazıklamaya yönelik bir hal var. Çünkü bize lazım olan ilaç  Türkiye’de 10 TL iken el altından 5 Cuc’a aldığımız ilacın üstünde yazan rakam 60 Cuc idi!

 

4.Küba’ya ve Küba’da ulaşım

Küba’ya nasıl gidilir ?

 

Türkiye’den henüz direkt olarak Küba’ya bir uçuş yok ve alternatifleriniz de kısıtlı. İstanbul çıkışlı ve aktarmalı olarak Air Canada, Air France, Aeroflot, KLM ve Avianca firmalarıyla Küba’ya ulaşabilirsiniz. Ancak bugünlerde Rusya ile yaşanan sıkıntılar yüzünden transit geçişlerde bile Rusya havalimanlarında tatsız durumlar yaşandığını duyuyoruz.Sizlere tavsiyem Air Canada ile gitmeniz.

Uçmak Güzeldir…

Çünkü çok güzel bir şey öğrendik. Kanada transit vizesi ile dilediğiniz gibi ülkede gezebilirsiniz! Evet, yalnış duymadınız uzun aktarmanız varsa havalimanı içinde kısıtlı kalmayın çıkın yeni bir ülke keşfedin.

 

Ayrıca Kanada transit vizeye ücret almıyor. Diğer püf noktası ise gideceğiniz ve döneceğiniz yerleri başkent Havana yerine farklı şehirlerden seçin. Sağ olsun bizim ekibin ucuz bilet avcısı sayesinde bunu da tecrübe ettik.

Küba Vizesi

Şubat ayında Varadero gidiş Santa Clara dönüş biletimizi Toronto aktarmalı olarak 2.000 TL’ye satın aldık. Dönüşümüzde Toronto’da 24 saat aktarmamız olduğu için de soğuk ama bir o kadar da güzel Toronto’yu gezme şansımız oldu.

 

Gelelim Küba vizesi konusuna. Zaten Küba Vizesi yazımdan detaylıca her şeyi anlattım. Oradan bakabilirsiniz.

Gerek şehir içi gerekse şehirler arası ulaşımda bunun gibi klasik arabaları kullanabilirsiniz.

Küba’da şehirler arası ulaşım nasıl yapılır?

Küba’da şehirler arası yolculuklar için: kalabalıksanız pazarlık yaparak özel araçlarla ve taksilerle anlaşabilirsiniz veya devletin Viazul isimli otobüs firmasını kullanabilirsiniz. Websitesini görmek için tıklayınız.

Ancak şunu unutmayın ki Viazul ile seyahat ederken bizdeki gibi bileti aldığınız gibi otobüse gidip bagaj verip numarası belli olan koltuğunuza oturamıyorsunuz.

Öncelikle Viazul terminaline gittiğiniz zaman check-in yapıp bagajınızı görevlilere teslim etmeniz gerekiyor. Kişi başı 20 kg. bagaj hakkınız var ve fazla bagajınız için az bir ücret ödüyorsunuz. (1 kg. = 0,25 CUC)

 

Havana Katedrali

Gelelim koltuk numarası işine! Check-in yaptığınız zaman 20A, 30B gibi numaralar size verilen kağıt bilette yer alabilir sakın aldanmayın! Çünkü bu numaraların koltuk numarası ile alakası yok. Bu yüzden erkenden sıraya girin yoksa en arkada kötü yerlere kalabilirsiniz. Viazul’da erken gelen oturur sistemi işlemekte!

Şehirler arası  fiyat bilgisini ve bilet satın alma işlemini www.viazul.com adresinden öğrenip satın alabilir veya işlemlerinizi şehirlerdeki Viazul terminallerinden yapabilirsiniz. Ayrıca ülke içinde uzak mesafeler için uçak da kullanabilirsiniz ama uçuşlar epey pahalı olduğu için Viazul en ideal ulaşım aracı. Sanırım Küba’da ulaşım için en ideali bu olacaktır.

 

Küba’da şehir içi ulaşım nasıl yapılır?

 

Özellikle Havana sokaklarında sıklıkla karşılaşacağınız CocoTaxi’ler.

Küba’da şehir içi ulaşım : Küba’daki şehirlerde yerel halkın kullandığı otobüsleri kullanabileceğiniz gibi CocoTaxi, BiciTaxi veya yoldan geçen herhangi bir aracı kullanabilirsiniz.

Hangisine binerseniz binin mutlaka pazarlık yapın. Örnek vermem gerekirse biz Eski Havana’dan Nacional Hotel’e, CocoTaxi ile (4 km. yol) 5 Cuc’a gitmiştik.

Ayrıca mutlaka klasik arabalarla 1 saat hem gündüz hem de hava kararınca mutlaka bir Havana şehir turu atın. (5 kişi 30 Cuc’a anlaşmıştık.) Trinidad’a yolunuz düşerse ve Playa Ancon’a gidecek olursanız günde 4 kere olan otobüsleri kullanın (Gidiş-Dönüş 2 Cuc) ve giderken size verilen bileti iyi muhafaza edin dönüşte ibraz etmezseniz tekrar para ödersiniz.

Küba’da nerede, ne yenir ? Küba’da ne içilir ? Küba mutfağı nasıldır ?

Küba’da yemek için alternatifleriniz çok fazla. Devletin işlettiği Paladar’lardan tutun, otellerin restoranlarına ve özel işletmelere kadar her yerde her keseye göre yemek çeşidi mevcut.

Eğer ki domuz eti tüketiyorsanız yerel restoranları deneyip yerel yemeklerin tadına da bakabilirsiniz. Tabağınızda seçtiğiniz ana yemeğe göre genelde yemeğin yanında siyah fasülye, pilav, muz kızartması, salata veya tatlı patates gibi garnitürler de oluyor. Dedim ya her keseye göre yemek mevcut.

 

Trinidad’a yolunuz düşerse yemeğinizi Restaurante Museo’da yiyebilirsiniz

Örnek olarak Margaritta Pizza 2 Cuc – 5 Cuc, Et yemekleri  4- 15 Cuc, Tavuk yemekleri 3 – 9 Cuc, Deniz ürünleri türüne göre 6 – 13 Cuc arasında değişiyor. 5 kişi gezdiğimiz için ortalama olarak günlük 10 – 15 Cuc arasında yemek maliyetimiz oluyordu.

Eğer sadece yerel para olan CUP ile satış yapan yerleri bulursanız şanlısınız (Tabii ki biraz da esmer olmak şartıyla) gerçek Küba’lıların yediği fiyattan yemeklerinizi yiyebilirsiniz.

Su fiyatlarına gelince. Her yerde fiyatlar değişiyor. 500 ml kapalı suyu 0,50 – 1 Cuc arasında, 1.5 litrelik suyu 0,85 – 1,5 Cuc arasında alabilirsiniz. Nasıl mı oluyor?

 

Ben de bu işi sonradan çözdüm. Eğer esmerseniz ve İspanyolcanız varsa, biraz da Kübalıya benziyorsanız ucuza alırsınız. Şansıma Küba’daki son 6 günümde sudan kâr ettim.

Havana Club Rom

Gelelim içki sevenler için Küba’daki alkollü ürün fiyatlarına. Malum Küba, Rom cenneti. Yalnız bu noktada çok önemli bir şey belirteceğim. Siz siz olun orada Bacardi adını anmayın.

Vakti zamanında Bacardi Batista’ya yardım ettiği için Küba’daki tek rom Havana Club olarak kalmış ve bunun haricinde Santiago de Cuba gibi iki üç farklı marka var.

Küba’da her yerde Rom satılıyor ve fiyat neredeyse sabit ve 3 Cuc. Bazı barlar ve restoranlar belli saatlerde özel indirimler yapıyor ve fiyatlar 1,5 Cuc’a kadar düşüyor. Lüks mekanlarda ise tabii ki bu fiyatlar 5-6 Cuc civarında. “Küba’da ne içmeden dönmemeliyim ?” diye sorarsanız

  • Havana Floridita’da (Nam-ı diğer Ernest Hemingway’in mekânı) Daiquiri Papa Hemingway
  • Vinales’de Pina Colada
  • Trinidad’da La Canchanchara adlı mekanda aynı adı taşıyan kokteylleri içmeden Küba’dan dönmeyin.

Küba yerel biraları nedir diye soranlar da olacaktır. Cristal hafif olan Bucanero ise daha ağır olan bira markaları. Tabii ki kahve denince de akla gelen ilk yerlerden biri Küba. Havana Plaza Vieja’daki Cafe el Escorial’de kahvelerinizi çektirebilirsiniz ve kahve kokteyllerinin tadına bakabilirsiniz (500 gram çekilmiş kahve 6,75 Cuc, çekilmemiş isterseniz 6,5 Cuc. Kahve kokteylleri ise 2 – 3 Cuc arasında değişiyor).

Ayrıca kapalı paketlerde satılan Cubita ve Serrano gibi kahveleri marketlerden satın alabilirsiniz.

 

6.Küba’da konaklama

Küba’da nerede konaklanır ? Küba’da konaklama fiyatları ne kadardır ?

 

Bu tercih de sizin nasıl bir tatil istediğinize göre değişir. Dilerseniz otellerde dilerseniz de halkın içine karışıp Casa Particular adı verilen ve devlet kontrolündeki evlerde konaklayabilirsiniz.

Küba konaklama önerileri : Trinidad’da kaldığımız Casa’nın salonu.

Fiyatlara gelince Havana ve diğer şehirlerdeki otellerin fiyatları iki kişilik oda için günlük 90Cuc – 300 Cuc arasında değişiyor ve bence gerçekten gereksiz. Hazır Küba’ya kadar gelmişsiniz ne yapacaksınız oteli Casada konaklayın! He bu arada Casa nedir ?

Casa, İspanyolca’da ev anlamına geliyor. Küba halkının yaşadığı evler özünde. Lokal bir hayat yaşamak istiyor ve Kübalıların günlük hayatlarını en ince ayrıntısına kadar görmek isterseniz, Casa Particular sistemi sizin ilk tercihiniz olacak.

Merak etmeyin. Bütün Casalar devlet kontrolü altındadır ve gayet güvenlidir. Hatta Türk arkadaşlarımızın yönettiği bir websiteden de rezervasyon yapabilirsiniz. Adı Yesiltimsahkuba.com. Website tamamen Türkçe ve Küba’da neredeyse tüm şehirlerde Casa bulabileceğiniz nadir kaynaklardan. Görmek için tıklayınız

 

Bu arada, Havana diğer şehirlere göre daha pahalı. Casa fiyatları oda başına 30 Cuc – 50 Cuc arasında değişiyor. 20 – 25 Cuc’a da Casalar var tabii ki ama merkezden uzak kaldığı için vereceğiniz ulaşım ücreti ile bu fiyat anlamsız bir hâl alabilir. Odalarda bazen üç, bazen iki kişilik yatak olabiliyor ve bu fiyatı değiştirmiyor.

Küba Konaklama Rehberi

İki kişi kalsanız da üç kişi kalsanız da aynı parayı verirsiniz. Gitmeden önce kalacağınız yerleri yukarıda verdiğim siteden ayarlamaya çalışacağınızı tahmin edebiliyorum. Şimdiden iyi tatiller.

 

Özellikle Varadero’da eski ve yeni arabaları bir arada görünce şaşırmayın. Çünkü Küba’da 2011 yılından bu yana devlet izni ile yeni araç almak ve satmak serbest.

Varadero Sokaklari

Küba’da nereye gidilir ? Küba’da gezilecek yerler nerelerdir ? İlk şehir. Varadero.

Varadero, Küba’nın neresindedir ? Varadero’da gezilecek yerler nerelerdir ? Varadero, Küba’nın kuzey kısmında Bahama denizine bakan bir tatil bölgesi. Genellikle lüks  ve bunun dışında her şey dahil hizmet veren çeşitli sınıflardaki otellerin yer aldığı bir yer.

Sakın şunu unutmayın ki Küba’daki otellerin sınıfını -1/-1,5 olarak düşünün. Yani 5 yıldızlı bir otelde kalıyorsanız 4 yıldız hatta bazen 3 yıldızlı otelde kalıyormuş hissini yaşayacaksınız.

“Varadero’da nerede kalınmalı ?” diye soracak olursanız Josone Park civarı epey hareketli olduğu için burayı tercih edebilirsiniz. Varadero’da da Casalar mevcut ve dışardan gördüğümüz kadarıyla hepsi de birbirinden şirin.

 

Biz Varadero’nun giriş kısmında bir otelde kaldık fakat buna rağmen at arabası, CocoTaxi, BiciTaxi veya normal taksileri kullanarak rahatlıkla dilediğiniz yerleri gezebilirsiniz.

elikanlar ve Varadero Sahili

Eğer ki gerçekten Varadero’nun tadına varmak isterseniz bizim yaptığımız gibi motorsiklet kiralayın derim. Günlüğü 30 Cuc’tan kiraladığımız motorsiklet ile bütün Varadero’yu baştan sona gezip yakında yer alan Santa Marta yerleşim birimini de gezerek Kübalıların yaşadığı yerleri daha Havana’ya gitmeden görme fırsatımız oldu. Varadero’da otelde kalıyorsanız birçok eğlence ve gösteri zaten mümkün.

Casada kalmayı tercih ederseniz de yapabileceğiniz aktivite epey fazla. Hava durumuna göre donanımlı dalış, kano, yelken ve diğer su sporları aktiviteleri ile birlikte akşamları canlı müzik dinlemek için fazlasıyla mekan bulunmakta.

 

En önemlisi ise Küba’da mutlaka dünyaca ünlü Bueno Vista Social Club konserine gidin. Konser yaklaşık iki saat sürüyor ve kesinlikle gitmeye değer. (Fiyatı kişi başı 32 Cuc ve kesinlikle değer)

Physalia Physalis

Bu arada Varadero’da ufak hediyelik pazarları var. Hediyelik eşyaları Havana ve Trinidad’dan alacağımız için fazla bir şey almadık ama emin olun ufak yağlı boya tabloların en kalitelileri burada idi!

Buraya kadar gelip Bahamaların sıcak sularına girilmez olur mu? Mutlaka girin ama dikkatli olun! Çünkü dünyanın en tehlikeli denizanası türlerinden Physalia Physalis bir yerinize değerse sağlık sorunlarına sebep olabilir. Dikkati elden bırakmayın.

 

Sahilde siz yüzerken size eşlik edecek olan Pelikanları görünce de sakın şaşırmayın. Hepsi birbirinden tatlı. Tek istekleri balık yemek.

 

8.Küba’da Gezilecek Yerler: Havana Şehri

 

Havana nerededir ? Havana’da gezilecek yerler nereler ? Havana için nerede kalmayı önerirsin diye soracak olursanız size Plaza Vieja bölgesi derim. Old Havana’da zaten her yer birbirine yakın ama genelde hayat akışı Plaza Vieja ve Obispo caddelerinde yaşanıyor. Öncelikle sizlere Old Havana‘da kaldığım Casa’yı önermek istiyorum.

Havana Sokakları

Peki Havana’da nerelere gidilmeli ve görülmeli ?

Havana’da zaman harcayacağınız yerlerin başında Eski Havana (Old Havana) gelmektedir. 1982 yılı itibariyle UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmiş olan bölgede görülmeye değer birbirinden güzel yerler bulunmakta.

Aşağıda örnek olarak yazdığım yerler dışında, vaktiniz olursa gidebileceğiniz (Biz gittiğimizde kapalı olduğu için gezemediğimiz) Dans Müzesi, Eski Araba Müzesi ve sizin zevkinize göre bulabileceğiniz bir çok yer var emin olabilirsiniz.

 

Ayrıca tavsiyem El Capitolio’nun çevresindeki bütün sokakları gezin. Gerçek Küba ile tanışın. Güvenlik endişeniz de olmasın.

Havana Sokakları

Peki Havana’da nereye gidilir ? Havana’da gezilecek yerler nerelerdir ?

 

Plaza de la Catedral : Bu meydanda bir kaç kafe ve Havana Katedral’i yer almakta. Kapalı olduğu için ziyaret etme şansımız olmadı fakat Kristof Kolomb’un naaşı yıllarca burada kaldığı ve dünyada denizden çıkarılan mercan kayalarıyla yapılmış tek örnek olduğu için ziyaret edip görmeye değecek bir yer.

Havana Katedrali

 

Buradan yürüyerek Armas meydanına (Plaza de Armas) doğru ilerlerseniz Castillo de la Real Fuerza’yı görürsünüz. Gerçekten görülmeye değer bir kale.

Castillo de la Real Fuerza

Plaza de Armas : Havana’da en çok sevdiğim yerlerden birisi de bu meydan. Burada yer alan eski eşyaların satıldığı pazarda aklınıza gelmeyecek birbirinden güzel şeylerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin japon malı minik casus fotoğraf makinesinden antika saatlere, Ernest Hemingway imzalı kitaplardan National Geographic’in ilk sayılarına kadar neler var neler.

 

Palacio de los Capitanes Generales (Havana Kent Müzesi) yine bu meydanda yer almakta. Armas meydanından sahile inip Vieja istikametine doğru yürürseniz Havana Club müzesine ulaşabilirsiniz. (Giriş 7 Cuc) Havana Club’ın tarihçesini rehber eşliğinde öğrenme şansınız var. Eğer ki Plaza Armas’dan çıkıp sahilde Vieja’nın ters istikametine doğru ilerlerseniz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün büstüne ulaşabilirsiniz. Düşünün. Küba’da…

 

 Armas meydanında bulabileceklerinizden bazıları

Plaza Vieja : Havana’da favori meydanın neresi deseler şüphesiz ki söyleyeceğim yer burası olur. Vieja meydanında yemek yiyebileceğiniz birbirinden güzel mekanlar bulunmakta ve Camara Obscura bu meydanda yer almakta. (Giriş 2 Cuc) Binanın en üst katından 360 derece Havana’yı görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz. Bu “Camara Obscura nedir?” diyecek olursanız:

Tepede duran bir dürbün sistemi şehrin 360 derecelik görüntüsünü alt katta bulunan karanlık odadaki merceği andıran beyaz bir perdeye yansıtıyor ve şehri gözetleyebiliyorsunuz! Gerçekten farklı bir deneyim tavsiye ederim. Vieja meydanında yer alan mekanlarla ilgili tavsiyelerimi de hemen aktarayım.

Kesinlikle Factoria Plaza Vieja’da şiş tavuğun yanında kendi yaptıkları birayı tatmanızı tavsiye ediyorum. Bu mekanın hemen karşısında ise enfes kahvelerini tadabileceğiniz Cafe el Escorial bulunmakta.

Eğer ki kahveye aşıksanız ve Türkiye’ye getirmek isterseniz erken saatlerde gelip taze taze kahve çektirebilirsiniz. Akşam saatlerinde maalesef tükeniyor. Factoria Plaza Vieja’nın hemen yanındaki Cafe Bohemia’da portakal suyu ile yapılan harika tavuğu denemelisiniz!

Malecon : Eski Havana’dan başlayıp 8 km boyunca Vedado’ya kadar devam eden sahil yoludur Malecon. Kesinlikle gün batımı izlemelisiniz. Zaten eliniz mahkum her türlü Malecon’u göreceksiniz. “Malecon üzerinde görülmeye değer neler var ?” diyecek olursanız:

 

Old Havana kısmında San Salvador de la Punta Kalesi ve hemen karşısında ise Los Tres Reyes Del Morro Kalesi bulunmakta. Vaktimiz kalmadığı için oraları ziyaret edip gezme şansımız olmadı. Vedado kısmında ünlü Hotel Nacionel’i ziyaret ederek bahçesinde bir şeyler içebilirsiniz.

 Hotel Nacionel
Hazır oraya kadar gitmişken Havana Libre otelini de görün derim. Çünkü buranın manevi bir hikayesi var. Devrim öncesi adı Havana Hilton olan devrim sonrasında ise Hilton adının özgür anlamına gelen Libre ile değiştirilip Havana Libre Oteli olarak kullanılan bu oteli Fidel devrimin hemen sonrasında bir süre ofis olarak kullanmış.


 

Malecon’un Vedado kısmından Eski Havana tarafına bir bakış

El Capitolio : Burası eski hükümet binası olup şu an tadilatta olduğu için gezilemiyor. Washington DC’deki Capitol’ün aynısı ama Kübalılara göre “Bizim El Capitolio’muz Amerika’dakinden daha güzel ve büyük.” diyorlar. Washington’dakini görmediğim için kıyas edemiyorum!

Museo de la Revolucion : Küba’da gezilmesi gereken en önemli yerlerden bir tanesi. Devrim ruhunu hissetmek için Devrim Müzesini gezmeniz bence şart. Yapı iki binadan oluşuyor.

Giriş kişi başı 8 Cuc. Bileti aldığınız ve gezeceğiniz ilk binada devrimle ilgili haritalar, Che’nin gitarı ve diğer devrimcilerin özel eşyaları ile birlikte devremin hikayesi yer almakta

Havana Devrim Müzesi

 

Arkadaki diğer yapıda ise Fidel’in kullandığı jipler, devrimde kullanılan diğer araçlar ve en önemlisi Granma teknesi yer alıyor. Ayrıca Fidel Castro’nun halkı için yaptırdığı devrim ateşi 1989 yılından bu yana bu binanın önünde yanmaktadır.

 

Camilo Cienfuegos

 

Plaza de la Revolucion : Küba ile ilgili fotoğraflarda iki ayrı binanın üzerinde Che ve Camilo’nun silüetlerini mutlaka görmüşsünüzdür. İşte orası Jose Marti anıtının da yer aldığı Devrim Meydanı.

Ernesto Che Guevara

Calle Obispo : Gelelim Havana’daki en hareketli caddeye. Obispo caddesi baştan sonra gençlerin ve turistlerin uğrak yeri. Ünlü yazar Ernest Hemingway’in favori mekanlarından olan El Floridita dışında bir çok hediyelik ürün alabileceğiniz dükkanlar, restaurantlar ve barlar burada. Yemek yerken emin olun ki canlı müzik dinleyeceksiniz ve çevrenizde Salsa yapanlar olacak bunlara hazırlıklı olun.

 

Bu caddede önerebileceğim mekanlar ise Yabaguanex. Restaurant’da sabah kahvaltınızı yapabilirsiniz. Biz genel olarak akşam yemeklerini Vieja’da yedik. Fakat Obispo caddesi üzerinde bir çok restaurant mevcut.

Calle Obispo

Pınar del Rio – Vinales : Pınar del Rio, Havana’dan otobüsle 2,5 saat uzaklıkta bir yer. 60 Cuc’a satın aldığımız Vinales turu için önce bu küçük şehirdeki rom müzesini ziyaret ettik.

Sadece otobüsten gördüğümüz üzere şirin ve küçük bir yerleşim yeri olduğunu söyleyebilirim. Vinales’i anlatmak gerekirse buraya vaktiniz var ise bir gece konaklayacak şekilde gelmenizi öneririm.

Vinales vadisi kaya yapısıyla özel bir yer. Neden önemli diyecek olursanız bu kaya yapısı dünyada sadece iki yerde varmış. Biri burada diğeri ise Çin’de.

Vinales Vadisini yemyeşil doğasının haricinde ünlü eden olaylardan biri de Dr. Antonio Nunez Jimeniz’in burayı keşfettikten sonra Fidel Castro ve Celia Sanchez’le görüşüp 80X120 metre boyutundaki kayalığı temizleyip tarih öncesi insanlığı betimleyen resim çizmeyi istemesi.

 

Bu fikre sıcak bakılır ve 1959 yılı Eylül ayında kayanın dış yüzeyi boyanmak üzere temizlenmeye başlanır. 1960 yılı Mart ayında boyama işlemine başlanır ve yaklaşık dört yıl sonunda bu manzara ortaya çıkar

Vinales Vadisi

Not: Yapılan bu şaheser dünyada kayalığa yapılmış en büyük resmi olarak bilinmektedir.

Burada yediğimiz öğle yemeğinin ardından birbirinden güzel Casaların yanından geçerek tütünlerin yetiştirildiği ve toplandıktan sonra dinlenmeye bırakıldığı tütün tarlasına gittik. Tütünlerle ilgili verilen kısa açıklama ardından gözümüzün önünde sarılan puroların keyfini sürdük.

 

Bu ziyaretin ardından ise bu bölgedeki Cueva del Indio Vinales adlı mağara sistemini gezdik. Yapılan kısa parkur mağara yürüyüşü sonrası bir tekneye biniyorsunuz. Mağara içindeki nehirde yapılan kısa bir tekne yolcuğu ardında tekrar dışarıya çıkıyorsunuz.

 

9.Küba’da Gezilecek Yerler: Trinidad Şehri

 

Trinidad nerededir ? Trinidad’da gezilecek yerler nereler ? Trinidad şehri 1514 yılında kurulmuş bir yer ve 1988 yılında Unesco tarafından Kültür Mirası listesine alınmış. Beni en çok cezbeden Küba şehri burası oldu. (Özel Not: İçimde kalan şeylerden bir tanesi Trinidad’daki tren yolunda sıkıntı olduğu için gidemediğim “Buharlı Trenle Iznaga Kulesi Şeker Kamışı Vadisi Turu” idi. Eğer Trinidad’a giderseniz az sayıda kalan bu buharlı trenlerle nostaljik bir tura çıkın derim.)

Trinidad sokakları

Konaklama ihtiyacınız olursa Alex ile temasa geçebilirsiniz.

Hostal Bombino : 53 (41) 992363  – Camilo Cienfuegos #414 e/Abel Santamaria y Julio A.Mella. Trinidad eposta: [email protected]

Alex’in İngilizcesi gayet iyi ve size gitmek istediğiniz turlar konusunda veya diğer şehirlerdeki konaklamanız için yardımcı olacaktır.

Trinidad’da gidebileceğiniz ve gezilecek yerler ise;

Calle Francisco Javier Zerquera (Rosario) : Trinidad’ın en hareketli caddesi burası. Hediyelik eşya alışverişiniz için bu caddenin sonundaki meydana çıkmadan önceki ara sokakta göreceğiniz ve gündüzleri açık olan sokak çarşısını değerlendirebilirsiniz.

Yemek için size önerebileceğim yerler ise Giroud Restaurant, Jazz Cafe (Açık büfe imkanı var), Plaza Mayor Restaurant (Akşamları dans geceleri yapılıyor ve yemek servisi 20:00’ye kadar). Bir şeyler içmek içinse Cafe Fortuna (Gerçekten farklı bir tasarımı var), Casa de la Musica veya yol sonundaki meydanda içeceklerinizi rahatlıkla içebilirsiniz.

 

Plaza Mayor: Adından da anlaşılacağı gibi Trinidad’ın ana meydanı burası. Holy Trinity kilisesi ile birlikte Trinidad’da yer alan bir çok müze bu meydanın yakınlarında bulunuyor.

Museo Nacional de la Lucha Contra Bandidos: Bu müzede devrimde kullanılan tekne ve kamyon haricinde bölgesel devrimle ilgili bilgi ve belgeler sergileniyor. Ayrıca San Francisco de Asis manastırı ile bütünleşmiş olan bu yapıdaki çanların yer aldığı kuleye çıkarak Trinidad’ı görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz. (Giriş 1 Cuc)

 

Puro Fabrikası: Burada Puroların nasıl yapıldığını görebilir, dilerseniz oradaki çalışanlardan el altından puro satın alabilirsiniz. Çalışanların günde bir tane puro alma hakları var ve kendilerine gelir sağlamak adına puroları içmeyip satıyorlar.

Küba Puro Fabrikası

 

Museo Romantico: İsmini duyunca aklınıza romantizm ve aşk temalı bir yer gibi gelebilir. Ama durum öyle değil. 1800’lü yıllara ait mobilyalar, at arabaları, tablolar, heykeller ve daha nicelerinin yer aldığı farklı bir müze. Bir önce anlattığım yerde olduğu gibi burada da şehrin tamamını görebileceğiniz bir kule bulunmakta. (Giriş 2 Cuc)

Museo Romantico kulesinden Trinidad’ın görünümü

 

Playa Ancon: Trinidad merkezine 12 km. uzakta olan Ancon Plajı, denize girmek için en ideal yer. Buraya ulaşmak için taksiyi tercih edebilir (tek yön 7 cuc) veya günde 4 kez olan otobüs seçeneğini değerlendirebilirsiniz. (Çift yön 2 cuc). Ancon plajı boyunca 3 veya 4 tane otel bulunmakta ve bu otellere ait büfelerden alışveriş yapabilirsiniz. Şezlong kullanmak isterseniz ekstra para vermek durumunda kalırsınız.

Ancon Plajı

 

Cayo Blanco de Casilda : Trinidad merkezden satın alacağınız turla 45 dakikalık bir catamaran yolcuğu sonrasında Karayip denizinin ortasında yer alan bu adaya ulaşabilirsiniz. Sınırsız içecek ve açık büfe öğle yemeğinin yer aldığı menü gerçekten güzeldi. Adada en ilgi çekici durum ise dalgalarla adaya yerleşen tül ve kaya mercanı fosilleri. Iguanaların ve deniz eklem bacaklı canlılarının cirit attığı adada Karayip denizinin tertemiz sularında şnorkel yapıp, güneşlenebilirsiniz. (Kişi başı fiyatı 50 Cuc)

Cayo Blanco de Casilda

Casa de la Musica: Burası her gün sabahtan akşama canlı müziğin olduğu açık hava müzikholü. İçeceklerinizi yudumlarken bir yandan Küba müziklerini dinleyebilir dilerseniz bu güzel müzikler eşliğinde dans edebilirsiniz. (Sadece akşam 20:00’den sonra giriş ücreti 1 Cuc)

 

Discoteca Cueva de Ayala: Daha önce hiç mağara disko gördünüz mü? Görmediyseniz ve Trinidad’a kadar yolunuz düştüyse 5 Cuc vererek içeriye girip eğlenmeye başlayabilirsiniz. (Giriş ücretine bir içecek dahil.) Farklı kültürel şovlarında olduğu disko gerçekten değişik. Özellikle bir mağara içinde olduğunuzu düşündükçe gerçekten burası daha fazla ilgi çekici hale geliyor.

 Disko Ayala

At turu: Bu turu yapmanızı tavsiye ederim. Ben 15 Cuc’a satın almıştım fakat sonradan anladığım kadarıyla at sahipleriyle bire bir pazarlık yaparak (hele ki kalabalıksanız) kişi başı 8 Cuc’a kadar bu fiyatı indirebilirsiniz. Trinidad’ın arka sokaklarından at üstünde başlayan yolculuğunuz önce bir şeker kamışı çiftliğinde verilen mola ile devam ediyor.

El Pilon Şelalesi ve Havuzu

Şeker kamışı suyunuz içip dinlendikten sonra vadiyi takip ederek orman yoluna gidiyorsunuz. Burada atları bırakıp yaklaşık 10 dakikalık patika yürüyüşünün ardında Hoyo del Pilon şelalesine ulaşıyorsunuz.

 

Dilerseniz şelalenin oluşturduğu havuzun soğuk sularında yüzebilirsiniz veya orada satış yapan Kübalılardan satın aldığınız içecekleri tüketebilirsiniz. (Mevsime göre şelalenin yoğunluğunu göz ardı etmeyiniz)

 

10.Küba’da Gezilecek Yerler: Cienfuegos Şehri

 

Cienfuegos nerededir ? Cienfuegos’da gezilecek yerler nereler ? Genel olarak çok önemli bir özelliği olmamakla birlikte Trinidad’a giderken veya dönerken 3-4 saat zaman geçirip görebileceğiniz bir yer.

 

Jose Marti parkı ve Heykeli

Unesco Dünya Mirasında yer alan Pueblo Nuevo meydanını, Jose Marti parkı ve Heykeli ile  Cathedral de la Purisima Conıcepsion’ı görmeniz yeterli olacaktır. Katedral kapalı olduğu için bizim gezme şansımız olmadı. Not: Camilo Cienguegos ile bu şehrin bir alakası yoktur. Sadece durum tesadüften ibarettir.

11.Küba’da Gezilecek Yerler: Santa Clara Şehri

 

Santa Clara şehri nerededir ? Santa Clara’da gezilecek yerler nereler ? Küba’nın gerçekten en önemli şehirlerinden bir tanesi Santa Clara. Trinidad gibi şirin olmamasına karşı burası Che’nin memleketiymiş gibi hissettiriyor size kendini. Peki Santa Clara’da nerelere gidilmeli ?.  İlk olarak Che Guevara Anıtı ve Müzesi’ni öneriyorum.

Che Guevara müzesinin üstünde yer alan Che heykeli

 

İçerde Che Guevera ve 38 arkadaşının mezarları bulunuyor. Mezar odasında Castro’nun 1997’de yaktığı ateş hala yanmakta. Girişi ücretsiz olan bu anıtın müze kısmında  Che’nin özel eşyaları bulunuyor ve içeriye çanta sokmanız bile yasak. Fotoğraf makinesi, video kamera, cep telefonunu sokmayı düşünmeyin bile. Gerçekten fazlasıyla güvenliğin sıkı olduğu bir yer.

Açık Hava Müzesi

Santa Clara’da ziyaret edebileceğiniz diğer yer ise girişi 1 cuc olan ve devrimin kaderini değiştiren vagonların bulunduğu yer. Çünkü Santa Clara’da yaşananların canlı tanıkları buradaki vagonlar.

Devrim sırasında Batista’ya vurulan en büyük darbe Che Guevara’nın emrindeki askerlerin silah yüklü treni ele geçirmeleri ve kendilerinden sayıca fazla olan Batista askerlerini tutsak almalarıyla yaşanmış.

 

Hazır burayı ziyaret etmişken yaklaşık 200 metre ilerde Comite Provincial binasının önündeki muhteşem bir işçilikle yapılmış Che Guevara heykelini görmenizi ve hikayesini dinlemenizi öneririm. Heykelin üzerinde Che’nin hayatını ve devrimi betimleyen farklı heykelcikler bulunmakta.

Che Guevara Heykeli

Şehri tepeden devrim öncesinde silahların saklandığı yeri görmek isterseniz Loma del Capiro’ya (Capiro tepesi) gidebilirsiniz. Şehir merkezinde ise gidebileceğiniz bir çok kültürel mekan mevcut. Bizim fazla vaktimiz olmadığı için meydanda yer alan Santa Rosalia restaurantında yemeğimizi yiyerek Santa Clara’dan ayrıldık.

Santa Clara’ya yolunuz düşerse rehber olarak veya konaklama konusunda yardımcı olması için Alfredo ile iletişim kurabilirsiniz.

 

Alfredo Amado Diaz Mobil Telefon Numarası : 52380396 (Santa Clara)

12.Küba’da Gezilecek Yerler : Remedios Şehri

Remedios şehri nerededir ? Remedios’da gezilecek yerler nereler ? Trinidad’ın kardeş şehri olan Remedios, kurulalı 500 yılı geçmiş. Şehir Trinidad kadar cazip bir yer olmasa da görülmeye değer bir şehir.

Iglesia del Santo Cristo del Buen Viaje

Küba’daki en eski kilise olan ve iki ayrı binadan oluşan San Juan Bautista ise gerçekten özenle yapılmış. Küba‘da aynı meydanda yer alan iki kilisenin olduğu tek yer Remedios. Küçük olan bina tadillatta olduğu için sadece ana binayı gezme şansım oldu.

13.Küba’ya ne zaman gidilmeli ? 

 

Küba’ya gitmek için en uygun ve ideal dönem ne zaman ? Küba’ya ne zaman gidilir ? Biz Şubat ayında gittik. Akşamları serin olduğu da oldu. Gayet keyifli gezdiğimiz de. Araştırmalarımız sonucunda en ideal dönemin Ekim ve Mayıs ayları arası olduğunu öğrendik ve Şubat ayını seçtik.

  

Museo Romantico kulesinden Trinidad’ın görünümü

Unutmayın ki tropikal iklimde ne zaman ne olacağı belli olmaz. En yağış olmayan sezonda gittiğimiz halde iki kez sağanak yağmura yakalandık. Ayrıca ülkenin Kuzey ve Güney bölgesi arasında da fark olduğunu unutmayın. Ama unutmayın. Küba, her zaman güzeldir.

14.Küba’da Eğlence – Gece Hayatı ve Alışveriş

Küba’da eğlence ve gece hayatı nasıldır ? Küba’ya gitmişken ne alınır ? Genelde en çok araştırılan konulardan biri de ülkelerdeki eğlence, gece hayatı ve alışveriş durumları. Küba’da eğlence anlayışı çoğunlukla salsa yapmak üzerine diye düşünebilirsiniz. Turistik bölgelerde yer alan diskoların dışında her şehirde mutlaka Casa de la Musica adlı müzikholleri bulursunuz.

Küba Minyatürleri

Ayrıca yemek yediğiniz neredeyse her restaurantta canlı müzik olacaktır. Emin olun. Küba seyahatinizde bence disko arama derdine düşmeyin ve Casa de la Musica veya Bueno Vista Social Club konseri araştırmaya bakın. Eğer dansa merakınız varsa saati 10 Cuc’a özel Küba stili dans dersi alabilirsiniz.

Gelelim işin alışveriş kısmına. Küba’da alışveriş. Eğer meraklıysanız Küba’dan mutlaka tablo alın derim. Gerçekten birbirinden renkli ve güzel tablolar göreceksiniz.  Hediyelik eşya olarak alabileceğiniz birbirinden güzel kolye ve bileklikler mevcut.

Ayrıca gittiniz ülkelere ait minyatür biriktirme gibi bir alışkanlığınız varsa güzel şeylere rastlayabilirsiniz. Mutlaka ve mutlaka pazarlık yapın. Ürünlerinizi ilk söylenen fiyattan daha ucuza alacağınız kesin.

Puro konusunda ise söylemek istediğim epey şey var. Normalde özel ambalajlı veya tek kutu içinde satılan puroların fiyatları bir hayli yüksek.

 

25 adet büyük puronun bulunduğu kutuyu ben 40 Cuc’a, 25 adet ince puronun bulunduğu kutuğu ise ağır pazarlık sonucunda 15 Cuc’a aldım. Hediyelik eşya satan bir dükkandan alışveriş yaparken sahibi puro isteyip istemediğimizi sordu ve puroları oradan satın aldım.

Bir marketteki puro fiyatları

Puro alırken şuna dikkat edin. Kutunun içinde iki tane bandrol olmalı ve bu bandrolleri kutuya yapıştırmalısınız. Gümrük kontrolünde sorun yaşamamak adına alabileceğiniz bir önlem bu.

Bize söylenen ülkeden çıkarken en fazla 2 kutu (50 adet) puro ve 3 şişe alkol alabileceğimiz idi fakat ülke çıkışında herhangi bir gümrük aramasına rastlamadık. Size tavsiyem hediyelik ürün satan dükkanlara puro sorabilir veya kaldığınız casanın sahibinden sizin için temin etmesini isteyebilirsiniz. Ama unutmayın ki sıkı bir pazarlık yapmanız gerekmekte.

Son olarak daha çok kadın gezginleri ilgilendiren bir noktaya değineceğim. Konumuz Alicia krem. Alicia Krem nedir diyenler için : Bu krem yılda iki kez Küba’da üretiliyor ve gitmeden önce epey tavsiye aldık.

 

4 çeşit ürünü bulunmakta Plesenta ve Aleo Vera’lı gece kremi, Propolis’li göz altı kremi, gündüz kremi ve ileri yaş kullanıcılar için özel bir krem.

Gün batımında Trinidad

Bu ürünler içinden en önemlisi Plesenta ve Aleo Vera içeren Gece Kremi. Satın alırken de övüle övüle bitirilemedi faydaları. Yaşlanma karşıtı olması sebebiyle Küba’daki kadınlar hep bunu kullanıyormuş. Nereden alabilirim diyecek olursanız otellerin içindeki kozmetik dükkanları en ideal yerler.

Havana’daki Nacionel Hotel ve Park Central Hotel’de bulabilirsiniz. Plesenta ve Aleo Vera içeren Alicia Gece Kremi’nin fiyatı 12,75 Cuc idi. Biz 5 kişi sıkı pazarlık sonucunda tanesini 10 Cuc’dan satın almayı başardık.

Diğer ürünlerin fiyatları da 9,75 – 12,75 Cuc arasında değişiyor. Şunu da hatırlatayım ki bu ürünler 6 ayda bir üretildiği için her yerde her an bulamıyorsunuz. Biraz araştırma yapmanız gerekebilir.

15.Küba’da kaç gün kalmalı?

 

Küba’da kaç gün kalsak yeter ? Bir seyahate çıkmadan önce en çok kafa yorulan konu genelde kaç gün kalınması gerektiği oluyor. Ben Küba‘da 17 tam gün geçirdim. Son 6 gün tek başıma Trinidad’da kaldım. Bunun sebebi ise 3 gün dans dersi almış olmam ve Trinidad’ı diğer gezdiğimiz yerlerden daha çok sevmiş olmamdır.

 

Küba Haritası

 

Eğer Küba’nın en önemli yerlerini ve neredeyse adanın tamamını gezmek isterseniz aslında bu süre de 3 haftalık bir süre yeterli olacaktır. Trinidad’dan sonra Santiago de Cuba’ya yaklaşık 14 saatlik bir otobüs yolculuğu gerekiyor. Havana’dan Santiago de Cuba’ya uçak var fakat çok pahalı. Size örnek olması için 2 ve 3 haftalık yaklaşık bir rota yazacağım.

İki haftalık rota

2 Haftalık Küba Seyahati

Eğer Varadero gibi bir tatil bölgesini düşünmüyorsanız direk Havana’dan seyahatinize başlayabilirsiniz. 4 veya 5 tam gün Havana’yı gezmek için yeterli olacaktır. Bu günlerden birini tur satın alıp Vinales Vadisi’ni görmek için kullanabilirsiniz. Fakat eğer doğa düşkünü biriyseniz bir gece Vinales’de konaklayabilirsiniz.

Eğer ekibiniz kalabalık değil ise Havana’dan Viazul ile direk Trinidad’a geçmenizi öneririm. (Eğer özel araç kiralarsanız Trinidad’a giderken Cienfuegos’u 2-3 saat gezip Trinidad’a devam edebilirsiniz.) Cienfuegos’a Trinidad’dan günübirlik gidip 4-5 saat gezip geri gelebilirsiniz. Trinidad’da yapmak istediklerinize bağlı olarak gün sayınız değişiklik gösterir. Buharlı Tren ve Şeker Kamışı Vadisi Turu, At Turu, Karayip Adası gezisi gibi aktivitelerin her biri için bir gününüzü ayırınız. Bahsettiğim etkinlikleri de yapacaksanız Trinidad’da en az 6 gün kalmalısınız. Sonrasında Trinidad’dan Santa Clara’ya geçerek 1 gün de orada geçirip tekrar ülkenize geri dönebilirsiniz.

3 Haftalık Küba Seyahati

Yukarıda yazdıklarıma ek olarak Santa Clara’dan 12 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Santiago de Cuba’ya gelip 3 gün kalabilirsiniz. Sonrasında 1 ve ya 2 gece Baracoa’da konaklayıp ülkenize dönebilirsiniz. Santiago de Cuba’dan  Havana’ya direk uçuşlar var ama unutmayın ki biraz pahalı. (Özel Not: Santigo de Cuba’yı araştırmış olmama rağmen fırsat olmadı ve gidemedim. Gidecek olursanız Jose Marti’nin mezarını;La Socapa,La Estrella ile San Pedro de la Roca kalelerini mutlaka ziyaret ediniz.)

16.Küba seyahati ne kadara mâl olur?…

 

Bu konu gerçekten değişkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kişilerin gezme ve konfor ihtiyaçlarına göre maliyet düşürüledebilir, arttırıladabilir. Yukarıda belirtmiş olduğum iki haftalık rotanın iki kişi için yaklaşık ne kadara mâl olacağını yazacağım.

Trinidad Sokakları

Uçak: İstanbul’dan Küba’ya ulaşım kişi başı ortalama 2.500 TL civarında seyrediyor.

Yemek: Günlük yemek gideri iki kişi için ortalama 10 Cuc kahvaltı, 15 Cuc öğle yemeği, 20 Cuc akşam yemeği olmak üzere günlük 45 Cuc tutabilir. Kapalı suları da 5 Cuc düşünürseniz günlük yemek ve su gideri 50 Cuc olacaktır. (Fiyatları en düşük ve en yüksek yemek fiyatlarının ortalamasını alarak yazdım.

Konaklama: İki kişilik Casalarda oda fiyatı için ortalama 30 Cuc ödersiniz.

Eğlence: Gezmek bir yana elbet Küba’da müzik dinleyip bir şeyler içersiniz. Bunun için de iki kişi günlük ortalama 20 Cuc diyebiliriz.

Şehir içi ve Şehirler arası Ulaşım: Şehir içi ulaşımda alternatifiniz çok olmakla birlikte çoğu yerde şehri yürüyerek gezeceğinizi düşünüyorum. Sadece uzak mesafelerde araç kullanacağınız için iki kişi günlük en fazla 10 Cuc şehir içi ulaşıma harcarsınız diye düşünüyorum.

Şehirler arası ulaşıma gelince Viazul ile Havana – Trinidad (Tek Yön 1 kişi) 25 Cuc, Trinidad – Cienfuegos (Gidiş- Dönüş 1 kişi) 12 Cuc, Trinidad – Santa Clara (Tek Yön 1 kişi) 8 Cuc, Santa Clara-Havana (Tek Yön 1 Kişi) 18 Cuc. Yukarıda belirttiğim 2 haftalık rota için toplamda 63 Cuc şehirler arası yol masrafınız olur. Buna bir de Vinales Vadisi Turunu eklememiz gerekir. Kişi Başı 60 Cuc. (Kendi imkanlarınızla gidip 1 gece kalırsanız aynı fiyata denk gelecektir.)

Yani kısacası İki kişi 12 gece kalacağınız Küba seyahati size yaklaşık uçak dahil 3300 Cuc’a mâl olacaktır. (Yaklaşık 10.000 TL) Bu rakam sizin tercihlerinize göre düşedebilir artadabilir. Ama ortalama olarak bu şekilde olacaktır. Tabii ki bunlar dışında aşağıdaki aktiviteler ve yapacağınız alışveriş sizin zevkinize göre maliyeti arttıracaktır.

Diğer giderler:  At Turu (Kişi Başı) 10 Cuc, Trinidad Blanco de Casilda Adası Turu (Kişi Başı) 50 Cuc, Salsa Dersi (Kişi başı 1 Saat özel ders) 10 Cuc.

17.Küba’ya gitmek için 10 neden…

 

  • Öncelikle gitme nedeniniz Dünya üzerinde tam sosyal devlet sistemine yakın en son kalan yerlerden biri olduğu için,
  • Yıllardır ambargo ve kısıtlamalara rağmen ayakta duran bir devletin insanlarının her şeye rağmen mutlu ve güler yüzlü olduğunu görmek için,
  • Her yerde klasik arabaları görüp onlarla günlerce gezmek için,
  • Dünyanın mercan kayalarıyla yapılmış olan tek katedralini görmek için (Havana Katedrali),
  • Dünyanın en kaliteli purolarını denemek için,

Küba’da bir ilkokul.

  • Dünyanın en özel romlarını ve kokteyllerini ucuza içmek için,
  • Dünyanın kayalığa yapılmış en büyük resmini görmek için (Vinales Vadisi’nde),
  • Buharlı trenle şeker kamışı vadisine gitmek için,
  • Yılda iki kez Küba’da üretilen Plesenta’lı ve Aloe Vera’lı gece kremini alabilmek için,
  • Teknolojiden biraz uzak kalıp rahat nefes almak için Küba’ya gitmelisiniz.

18.Küba seyahati hakkında öneri ve uyarılarım…

  • Güvenlikle ilgili endişeniz olmasın gayet güvenli bir ülke insanları da bir o kadar sıcak kanlı.
  • Telefonunuza mutlaka çevrimdışı da kullanabileceğiniz bir harita indirin. Ben maps.me programını kullandım ve gayet faydalı oldu.
  • Sokaklarda yanınıza gelip nereli olduğunuzu ve tahmin yürüterek yanaşmaya çalışanlara yüz vermeyin. Ya para bozmaya çalışırlar, ya puro ya da tur satmaya.
  • Amerikan Doları yerine Euro veya Kanada Doları götürün. Amerikan Dolarından %10 komisyon alınıyor. Amerikan menşeili kredi kartlarını kullanamıyorsunuz. Kredi Kartı her  yerde geçerli olmadığı için yanınıza yeterli miktarda nakit para alın. Ülke genelinde turistler için geçerli olan para birimi CUC kullanılıyor olsa da sokak satıcılarından meyve gibi ürünler almayı düşünürseniz CUP para birimini de gittiğiniz restaurantlardan para üstü olarak almaya çalışın. Bankada para bozdururken CUP vermeme ihtimalleri yüksek.

Trinidad Kütüphanesi

  • Eğer gerçekten yerel halkın yaşadığı yerlere gidecekseniz yanınızda kalem bulundurun ve okullara girerek öğrencilere dağıtın. Gerçekten çok mutlu oluyorlar. Hatta yanınızda İngilizce veya İspanyolca kitap götürüp hediye de edebilirsiniz.
  • Küba’da 110 V elektrik kullanılıyor bu yüzden mutlaka yanınızda dönüştürücü adaptör bulundurun.
  • Özellikle şehirler arası yolculuklar için mutlaka yanınızda ıslak mendil, kağıt mendil ve hijyenik jel olsun.
  • Yanınıza ihtiyacınıza yarayacağını düşündüğünüz ilaçları alınız.

İyi seyahatler…

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR